Lettertypes

Orthopedische Revalidatie

Orthopedische Revalidatie

Orthopedische revalidatie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich specifiek richt op de behandeling en rehabilitatie van het musculoskeletale systeem, met name botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten.

Jaarlijks zijn er duizenden operaties in Nederland, waarvan de meeste orthopedische of sport gerelateerd zijn. Na iedere operatie moet je revalideren. Revalideren betekent dat je het lichaam weer terug moet brengen of zelfs beter moet maken dan dat het voor de blessure of operatie is geweest.

Een doel van het revalideren is om de mobiliteit te verbeteren, maar ook de coördinatie, de spierkracht, de stabiliteit, de lenigheid en het uithoudingsvermogen te verbeteren indien noodzakelijk. De fysiotherapeut zal aan de lokale en algemene belastbaarheid van een lichaamsregio of het lichaam gaan werken. Het einddoel kan voor iedereen anders zijn, waar dit voor de één terugkeer naar huidig werk zal zijn, kan dit voor de ander sportgerelateerd zijn. De fysiotherapeut stelt deze doelen samen met u op in de anamnese.

Afspraak maken

Methodes van Orthopedische Revalidatie

Het omvat een reeks behandelingen en oefeningen die zijn gericht op het herstellen van de normale functie van het bewegingsapparaat. Orthopedische revalidatie bevat de volgende onderdelen:

  • Gerichte oefentherapie: Specifieke oefeningen voor het versterken van spieren en het verbeteren van flexibiliteit en balans.
  • Manuele therapie: Handmatige technieken zoals mobilisatie en manipulatie van gewrichten en weefsels.
  • Pijnbeheersingstechnieken: Gebruik van methoden zoals ijs/ warmte, elektrotherapie en ultrageluid om pijn te verlichten.
  • Functionele training: Oefeningen gericht op het herstel van de dagelijkse bewegingspatronen.
  • Educatie en advies: Voorlichting over houding, beweging, ergonomie en leefstijl om herhaling van letsels te voorkomen.

Voor welke klachten wordt Orthopedische Revalidatie ingezet?

Orthopedische revalidatie wordt ingezet voor een breed scala aan klachten en aandoeningen. Hier zijn enkele veelvoorkomende situaties waarin orthopedische revalidatie wordt toegepast:

  • Post-operatieve Revalidatie, zoals heup- en knieprotheses of bij schouderoperaties
  • Orthopedische aandoeningen, zoals artritis of scoliose
  • Trauma of letsels, zoals verstuikingen of hevige blessures
  • Chronische aandoeningen, zoals lage rugpijn of osteoporose
  • Sportgerelateerde letsels, zoals een gescheurde kruisband of meniscusletsels