Zó zorg je dat je fit blijft tijdens de coronacrisis

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vraagt het RIVM waar mogelijk thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Alle sportverenigingen en sportscholen zijn inmiddels gesloten. Het is alleen wel heel belangrijk om genoeg te blijven bewegen, juist nu! Wij delen een aantal tips met je hoe je ook vanuit huis fit kunt blijven.

Tip 1: Ga naar buiten, geniet van de natuur

Als je het virus niet hebt, niet in quarantaine zit en niet behoort tot een risicogroep, kun je (nu nog) nog prima naar buiten en buitenactiviteiten ondernemen. Ga lekker wandelen, fietsen of hardlopen, zolang je maar 1,5 meter afstand houdt van anderen. 

Tip 2: Geef je huis een goede lentebeurt

Het huishouden doen is niet alleen praktisch en hygiënisch (zeker nu heel belangrijk), het is ook nog eens gezond! Wist je dat je met 30 minuten stofzuigen 90 calorieën verbrandt? Door meer te doen in het huishouden, blijf je actief en houd je er een goed gevoel aan over.

Tip 3: Ga lekker klussen binnenshuis

Nu iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, is het nu hét moment om eindelijk eens die wiebelende stoelpoot te vervangen of die muur te voorzien van een likje verf waar op een miraculeuze wijze een koffievlek op is gekomen. Niet alleen je huis knapt ervan op, je krijgt ook nog eens extra beweging!

Tip 4: Een ideaal moment om je tuin op de schop te nemen

Het wordt langzaamaan lente en het wordt beter weer, ondanks het coronavirus. Zolang je afstand bewaart van anderen, kun je prima buiten komen. Zo hebben wij ook goed nieuws voor mensen die van tuinieren houden; tuinieren wordt beschouwd als matige lichaamsbeweging en je kunt gemakkelijk hetzelfde aantal calorieën verbranden als in de sportschool. Graven, harken en maaien zijn bijzonder effectief bij het verbranden van calorieën. 

 

Tip 5: Ook binnen kun je genoeg bewegen

Je huis is in principe 1 grote oefenzaal, waar je heel gemakkelijk gebruik kunt maken van stoelen, banken, tafels en trappen om aan je dagelijkse beweging te komen. Je kunt bijvoorbeeld algemene oefeningen doen zoals yoga oefeningen, squats, sit ups en push ups. Maar je kunt ook de trap op en neer lopen. Hieronder hebben wij wat oefeningen voor je op een rijtje gezet:

(kunnen jullie foto’s of video’s sturen van therapeuten die de oefeningen voor doen?)

Sit ups
1. Buig je knieën en zet je voeten plat op de grond;
2. Leg je handen op de tegenoverliggende schouders, zodat je armen gekruist voor je borst zijn, of achter je hoofd;
3. Span je buikspieren lichtjes aan door je navel richting je ruggengraat in te trekken;
4. Terwijl je je voeten op de grond houdt, til je rustig je hoofd op, daarna je schouderbladen;
5. Houd deze positie een seconde aan;
6. Herhaal stappen 3 t/m 5.

Push ups
1. Ga liggen met je gezicht naar beneden;
2. Druk jezelf op door te proberen de grond bij je vandaan te duwen;
3. Blijf het opdrukken en inzakken herhalen in een gelijkmatig tempo.

Squats
1. Sta rechtop met je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar;
2. Duw je heupen naar achteren terwijl je je knieën langzaam richting een hoek van 90 graden buigt;
3. Houd je rug recht en kijk vooruit;
4. Kom langzaam omhoog, terug in de startpositie.

Tip 6: Volg online sportlessen

Ben je gewend om altijd sportlessen te volgen en vind je het lastig om zelf oefeningen te bedenken? Of volg je liever een instructeur tijdens het doen van je oefeningen, volg dan een YouTube kanaal of lessen via een digitale sportschool. Natuurlijk kun je ook meedoen met Nederland in Beweging.

Heb je fysiotherapeutische begeleiding nodig?

Wil je wel bewegen, maar gaat het niet vanwege bijvoorbeeld een blessure of weet je niet welke oefeningen het best geschikt zijn voor je? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten kunnen door middel van bijvoorbeeld een telefonisch consult of online oefeningen je helpen.. Lees ook ons artikel ‘De fysio biedt zorg, óók tijdens de coronacrisis’. (link)