MTC (Medical Taping Concept)

Binnen de fysiotherapie is sinds een paar jaren het medical taping overgekomen vanuit China. Medical taping is een nieuwe vorm van tapen middels een elastisch tape. De tape is toe te passen bij een groot aantal gezondheidsklachten, waaronder sportblessures, reduceren van zwelling, houdingcorrecties en behandeling van klachten door overbelasting.

Ontstaanswijze van Medical Taping

Medical taping is onstaan in Japan en Korea. De tapemethode is bedacht met de gedachte dat beweging en spieractiviteit van groot belang kunnen zijn bij het onderhouden en herstellen van de gezondheid. De tapetechnieken kunnen de spieren ondersteunen in de functie zonder de beweging van de spier te beperken. Door spieren te tapen die een kwetsuur hebben, wordt het herstelproces geactiveerd. Tijdens de volledige ontwikkeling van deze tapemethode kwam men erachter dat het voor nog veel meer doeleinden gebruikt kon worden.

Medical Tape

De tape is zo ontworpen dat het lijkt op de elasticiteit en gewicht van de menselijke huid. Door de elasticiteit lift de tape de huid als het ware op van de opperhuid. Onder de opperhuid ligt een ruimte waarbinnen allerlei receptoren en bloed- en lymfevaatjes liggen. Als er schade ontstaat aan weefsel in het lichaam dan ontstaat er een ontstekingsproces, hiermee gepaard ontstaat er een zwelling die te veel druk op de pijnreceptoren uitoefent. Door de tape wordt de opperhuid omhoog gelift en neemt de druk op de pijnreceptoren af en wordt de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer hersteld. Dit zorgt automatische voor een verbetering van het bewegingspatroon. De rustperiode na een blessure kan daarom heel kort zijn, want de tape helpt het lichaam optimaal in het natuurlijke herstelproces.

De tape is ontwikkeld met antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen. De tape kan een lange tijd achter elkaar worden gedragen, waardoor er een 24-uur behandeling plaatsvindt.

De tape bevat de volgende effecten:

  • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  • Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • Pijndemping
  • Ondersteunen gewrichtsfunctie, door stimuleren van proprioceptie, correcties van de bewegingsrichting en vergroten van de stabiliteit
  • Neuro-reflectoire beïnvloeding
Fysiotherapie Venlo: Nijmeegseweg 8, Venlo – 0649331332info@qualityfysio.nl
Fysiotherapie Deventer: Boreelplein 8, Deventer – 0619931633info@qualityfysio.nl